Vanaf de grens Duitsland – Nederland tot aan het dorpje Rekken.
De route loopt bijna
geheel langs de Berkel en aan het eind ook nog een klein stukje door Duitsland.
Afstand: 9 km
GPX route: Klik hier om te downloaden
PDF routebeschrijving, inclusief kaart: Klik hier om te downloaden
Deze wandeling gaat zowel over onverharde (gras-)paden als deels verharde smalle fietspaden en wegen.
Het is een prachtig natuurlijk gebied, waar ook leuke activiteiten zijn te doen op en om de Berkel.
De grensmarkeringen zijn nog herkenbaar bewaard gebleven of gemaakt. Mooi om te zien.
Ik heb deze route grotendeels in juni gelopen; heb veel bloemen, planten, insecten en dieren onderweg gezien in een prachtig groen landschap. Het laatste stuk van de Berkel af, door de landerijen en over Duits grondgebied heb ik in oktober gelopen.
Start- en eindpunt:
Café-Restaurant Rotering,
Oldenkotseweg 11, 7157 BV Rekken.
Een ruime parkeerplaats is aanwezig.
Dit café ligt pal aan de grens in de buurtschap Oldenkotte, gemeente Berkelland. Het Duitse deel, met de Duitse naam Oldenkott, hoort bij de gemeente Vreden.
Oldenkotte bestaat uit niet veel meer dan een straat met enkele huizen en een klein, erg leuk, grenswinkeltje met een enorme keuze aan koffie. Aan beide zijden is horeca, welke terrassen bij mooi weer erg druk zijn bezocht.
Tot 1990 werden beide zijden verdeeld door een grenskantoor met een slagboom halverwege de straat. Het oude grenskantoor, met grenssteen en slagboom is nog aanwezig. In de straatstenen is een grens verwerkt met aan beide zijden een steen met respectievelijk NL en D verwerkt. Erg leuk om te zien.
De route
Vanaf de grens en café Rotering loop je de Achterhoek in.
Na enkele honderden meters ga je linksaf. Aan de linkerzijde vind je (kampeer)boerderij Ten Brinke (http://fietsenkanoverhuur.nl/nl/) voor o.a. fiets- en kanoverhuur en diverse activiteiten. Kort hierna ga je nogmaals linksaf om over een fiets‑/voetpad richting de Berkel te wandelen. Je kunt hier vervolgens kiezen om door gra(a)sland direct langs de Berkel te lopen (waarbij je wel rekening moet houden dat je op een gegeven moment over een hek moet klimmen) of enigszins iets comfortabeler misschien verder over het fiets-/voetpad slingerend tussen de landerijen door.
Als je door het houten
hekje het gra(a)sland in loopt, zie je aan de overkant van de Berkel (naar
links gekeken richting boerderij Ten Brinke) op het land nog de oude stenen
grenspalen staan. Afhankelijk van de tijd van het jaar is de steen aan
Nederlandse zijde wel of niet zichtbaar. Als het metalen hek open is, kun je ook naar de Berkel lopen. Hier liggen ook kano's.
Ik heb hier voor het eerst in juni gelopen, toen stond de grenssteen aan Nederlandse zijde tussen hoog gras
verstopt. In oktober was het gras gemaaid en kon ik er wel bij.
De Berkel vormt hier zo’n 500 meter ook de grens tussen Nederland en Duitsland.
Verderop, bij wandelknooppunt K47 kom je aan bij een trekpontje over de Berkel. Je kunt hier kiezen om deze te gebruiken en door gra(a)sland en via graspad verder langs een mooi stukje Berkel te lopen richting wandelknooppunt K46, òf het pontje links te laten liggen en het zand-/grindwandel-/fietspad te blijven volgen richting wandelknooppunt K44, noordelijk van de Berkel.
Ik heb er echter voor gekozen wel het pontje te gebruiken. Hierbij volg ik direct de stroomafwaartse loop (zuidkant) van de Berkel, maar gebruik daardoor ook tweemaal het pontje en loop het stukje langs de Berkel tussen wandelknooppunt K47 en K46 eveneens twee keer in deze route.
Tussen wandelknooppunt K46 en K45 wandel je verder slingerend langs de Berkel en kom je langs de eerder genoemde aangelegde zandvang. Deze zandvang is nodig omdat de Berkel in Nederland veel vlakker loopt dan in Duitsland en op dit punt daardoor een verlaging van de stroomsnelheid optreedt. Om de drie jaar wordt hier zo'n 20.000 m3 zand weggebaggerd.
Bij wandelknooppunt K45 bij stuw Zandvang staat een picknickbank en heb je zicht op het dorpje Rekken.
Een
fiets-/voetbrug biedt de mogelijkheid de Berkel over te steken richting het
dorp.
Bij wandelknooppunt K26 kun je er ook voor kiezen om buurtschap ’t Kip zuidelijk van de Berkel mee te pakken, waar de Piepermolen met dahliatuin te bezichtigen is. Tevens is hier authentiek café Kerkemijer te vinden. Maar ik heb ervoor gekozen om deze in route 2 van Rekken naar Eibergen op te nemen als start- en eindpunt.
Aan de overkant van de brug loop je links onder langs de Berkel om bij de volgende brug bij wandelknooppunt 26 rechts het dorpje in te lopen. Je loopt een stukje door een woonwijk en later over de klinkerstraatjes richting de kerk en vervolgens over een smal paadje tussen begraafplaats en akkerland het landschap weer in richting wandelknooppunt K75.
Deze kant van het dorp bestaat voornamelijk uit woonhuizen, de protestante Antoniuskerk, een kleine begraafplaats en een dorpsschool. Horeca of supermarkt is er niet. Maar wel een mooi authentiek dorpsaangezicht.
Rekken bestaat feitelijk uit 2 kernen, opgesplitst door de Berkel. In de eerder genoemde buurtschap ’t Kip is er wel horeca. Ook erg mooi is het Natuurbad Rekken.
Na het dorp wandel je via wandelknoopunt K75 en K44 over het land van Havezate De Borg Mervelt noordelijk van de Berkel terug richting het trekpontje bij wandelknooppunt K47, waarmee je dus nogmaals naar de overkant gaat en wandelt naar knooppunt K46.
Grappig zijn de huizen aan weerszijden van de weg bij de grensovergang. De een nog net in Nederland rechts van de weg en de ander aan de linkerzijde net op Duits grondgebied. Je ziet ook gelijk een verschil in bouw. Daarnaast is het stukje Duits grondgebied herkenbaar aan de oude houten telefoonpalen langs de weg.
Bij een T-splitsing aangekomen ga je linksaf. Iets verderop steek je nog éénmaal de Berkel over, je loopt dan nog door over Duits grondgebied, maar in de linkerberm staat elke 100 meter (schat ik) weer een Duitse grenssteen, het land aan de linkerkant is namelijk weer Nederlands grondgebied. Je komt vervolgens in Oldenkott uit.
Aan het eind, op de hoek met Oldenkott Gastro en tegenover de Duitse Katholieke kerk ga je links en ben je weer terug aan de grens bij het startpunt. Tijd voor een Duitse of Nederlandse consumptie!
Vervolgens is het nog
leuk om even het authentieke grenswinkeltje van Rotering te bezoeken met een
enorme keuze in koffiesoorten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten