vrijdag 8 januari 2021

Berkel Route 4: Eibergen Stokkersbrug - Haarlo


De 4e route van mijn Berkelwandelingen is Eibergen Stokkersbrug - Haarlo.
Vervolgens loop je door Haarlo richting landgoed Wolink, door bosgebied, langs een stukje Haarlosche Kanaal en van daaruit door de landerijen terug naar de buurtschap Olden Eibergen en de Berkel.

Route 4 gaat verder waar route 3 aan de Berkel eindigde, de Stokkersbrug bij Eibergen.

Van hieraf loop je langs de Berkel naar Haarlo (ruim 3 km).


Startadres: Stokkersweg Eibergen (Stokkersbrug - Google Maps)

Afstand: 10,5 km

GPX route: Klik hier om te downloaden

Er is geen echte parkeerplaats, maar parkeren langs de weg bij de brug / stuw is prima en voldoende mogelijk, er zijn enkele inhammetjes.




Het 1e gedeelte langs de Berkel is redelijk eentoning, het loopt aan de linkerzijde van de Berkel over het bovengelegen talud. Een stukje voor het stuw eindigt het talud en loop je op vlak land langs de Berkel. 

In regenseizoen moet je mogelijk rekening houden met minder begaanbaar terrein. 


Vanaf stuw Haarlo, ook wel Avinksstuw genaamd, loop je over het ondergelegen schouwpad aan de rechterzijde van de Berkel. Vanaf de kruising met de Bussinkdijk kun je kiezen of je aan de linker- of rechterzijde over het schouwpad van de Berkel loopt. 

Ik heb deze route in november gelopen. Hierdoor was er het 1e gedeelte vanaf het boventalud wel zicht op de Berkel door de kale bomen en struiken. In de zomer moet je rekening houden met volle begroeiing en daardoor nauwelijks zicht op de Berkel.


De Route

Vanaf stuw Stokkersbrug ga je aan de linkerzijde langs de Berkel lopen.

Aan de overzijde van de N18 zie je de heuvel, het kunstwerk Stokkersbarg. In dit YouTube filmpje zie je dronebeelden boven de barg, de Berkel en de N18.

Je loopt eerst onder de brug door (kans dat deze in najaar / winter bij evt. hoog water ontoegankelijk is).



Na eerst een deel ‘bovenlangs’ de Berkel te hebben gelopen, loop je op een gegeven moment door een hek en kom je uit bij stuw Haarlo, Avinksstuw, met een verdeelwerk tussen de Berkel en de Bolksbeek; een zijrivier / aftakking van de Berkel.



Het is leuk om een rondje over het verdeelwerk van de stuw te lopen en beide rivieren vanuit verschillende oogpunten te bekijken.

Achter het stuw ligt een waterzuiveringscomplex.


Vervolgens loop je verder langs de rechterzijde van de Berkel, onderlangs over het schouwpad.

Je passeert eerst een weg, kruising Avinkweg en Bussinkdijk. Vervolgens kom je aan de rechterzijde langs zorgboerderij De Berkelhof. 

Hier ga je linksaf het dorpje Haarlo in en verlaat je de Berkel.

De volgende route, nr. 5 Haarlo – Borculo zal vanaf hier verder gaan.



In Haarlo zie je bij de kruising aan de linkerkant hotel café restaurant Prinsen.


Ik wandelde in coronatijd met gesloten horeca. Maar picknicken op het bankje bij het toeristisch overstappunt was ook heerlijk.



De kruising bij wandelknooppunt L70 steek je over. Aan je linkerhand passeer je de kerk met aangrenzende begraafplaats en verderop loop je landgoed Het Wolink op. 

De kerk van Haarlo wordt de ‘Kluntjespot’ genoemd. Door de typische achtkantige vorm lijkt de kerk op een antieke (suiker)klontjespot. Het kerkje is op een terp gebouwd en ligt verscholen tussen het groen van de eiken.



Het Wolink is een prachtig compact bosgebied, omringd door prachtige boerderijen en vrijstaande huizen. 

Als je het bos ingelopen bent, ga je voor de 1e boerderij die je van de achterkant ziet, bij de groen-witte stenen paaltjes linksaf het bospad in.

Aan het eind ga je weer links en loop je over een zandpad tussen de weilanden door. 

Vervolgens ga je het 1e bospad rechts en slingert door totdat je bij het Haarlosche Kanaal uitkomt (wandelknooppunt L16).

Hier ga je weer links en loopt langs de beek. 


De naam is verwarrend, het kanaal is niet van die omvang dat je het herkent als een kanaal, maar meer als beek of sloot. De strakke contouren geven echter wel weer een herkenning van een kanaal.



Toen ik deze route in november liep, was het riet lang het kanaaltje gemaaid. Ik kan me voorstellen dat het in zomerseizoen mogelijk wat voller begroeid is en wat lastiger lopen. Maar dat is een gok. 

Na langs het kanaaltje te hebben gelopen kom je uit aan een weg, de Veldweg (wandelknooppunt L13).

Hier ga je linksaf. Je loopt een klein stukje langs de weg en bij knooppunt L27 hou je schuin rechts aan.

Aan je rechterhand ligt een prachtige waterpartij. Neem hier even een kijkje.


Bij een splitsing ga je rechtsaf. Eerst is dit de Hupselsedijk. De verharde weg gaat op een gegeven moment over in een zandweg, de Eppinkweg.

Onderweg kun je van alles tegenkomen.



Aan het eind van de Eppinkweg op de T-splitsing, ga je rechtsaf, de Molenweg. Bij de volgende kruising bij de verkeerspaddestoel, ga je linksaf, de Oude Borculoseweg. Dit is de buurtschap Olden Eibergen. 

Voor je zie je op een gegeven moment de N18 al in beeld. Net ervoor ga je linksaf, de Groeneweg en loopt deze door tot aan de (verhoging van de) Eibergseweg. 

Nog een klein stukje rechtsaf over de brug en over de vlakte langs de drukke doorgaande weg, welke je vervolgens oversteekt om links af te gaan de Stokkkersweg op terug naar het beginpunt bij het stuw.


Het allerlaatste stukje net voor het stuw, kun je in plaats van langs de weg te lopen, nog rechts langs de struikenwal lopen, via de ingang naar het weiland, langs de sloot, om vervolgens achter het picknickhokje bij de Berkel uit te komen.



Uiteindelijk is het een route geworden met een diversiteit van landschap; wat kalere, misschien wat saaiere stukjes, maar afgewisseld met paden en wegen, rivier, dorp, bos, landgoed, landerijen en dieren. Juist dat maakt het een interessante, voor mij toch ook wel verrassende route.

En daarom maak ik ook de rondwandelingen om ook het ‘achterland’ van de Berkel mee te pakken.


In route 5, Haarlo – Borculo, wat weer een kort stukje Berkel is, wordt op de route terug naar Haarlo wederom het achterland van Haarlo meegenomen.


Ik hoop dat jullie lezers ook genieten hiervan. Veel wandelplezier!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Berkel Route 12: Warnsveld - Zutphen (uitmondingen in de IJssel)

Afstand: 12 km GPX-route:   Klik hier om te downloaden PDF routebeschrijving, inclusief kaart : Klik hier om te downloaden Start- en eindpun...