02 november 2021

Berkel route 8: Zwiep - Lochem (inclusief stadscentrum en Lochemse berg)


Route 8 gaat verder langs de Berkel vanuit Zwiep bij de brug (Jan Esselinkbrug) aan de Wengersteeg en loopt tot in Lochem aan de Haalmansweg, waarna deze terug gaat naar Zwiep via het stadscentrum van Lochem, de wijk Berkeloord, de Lochemse Enk en de Lochemse berg.

 

Afstand: 15,8 km

GPX-route: Klik hier om te downloaden

PDF routebeschrijving, inclusief kaart: Klikhier om te downloaden


 


Start- en eindpunt:

Restaurant Spelerij De Witte Wieven
Zwiepseweg 157
7241 PT Lochem

 

Langs de Berkel gaat deze route voornamelijk over het schouwpad, over gras-/zandpad.

In Lochem langs de Berkel loop je over verhard voetpad.

In het centrum van Lochem en de wijk Berkeloord zijn het bestraatte wegen en stoepen om vervolgens over de Lochemse Enk en de Lochemse berg te genieten van een en al zandpad.

Rondom het start- en eindpunt is het een klein stukje langs de verharde geasfalteerde weg c.q. berm wandelen.

Al met al een diversiteit aan paden, aangezichten en bezienswaardigheden. Ik heb deze route meerdere malen in delen in verschillende seizoenen gelopen.


De wandelroute
Je begint je wandeling vanaf het parkeerterrein aan de achterzijde van 
Restaurant Spelerij De Witte Wieven in Zwiep (Lochem), ingang vanaf de Wengersteeg.

Vanaf het parkeerterrein loop je rechtsaf de Wengersteeg op. Je loopt ongeveer 500 meter langs de verharde weg, om vervolgens bij waar je aan je rechterhand de ingang naar landhuis De Heest hebt, links een smal, enigszins begroeid paadje in te lopen, parallel aan de Wengersteeg.
Aan het eind van dit paadje kom je uit aan de Berkel bij wandelknooppunt W91.





 

Bij de Berkel aangekomen ga je linksaf en wandelt 1,5 km aan de linkerkant langs de Berkel tot aan de brug aan de Keppellaan (Keppelbrug) voorbij kasteel De Cloese.

Kasteel De Cloese, het paradeplaatje van Lochem en voormalige politieschool staat te schitteren aan de overzijde van de Berkel. Het kasteel is niet toegankelijk.
Het terrein aan de achterzijde van het kasteel, waar in het verleden de opleidingsgebouwen stonden, is sinds 2019 omgetoverd tot een luxe kleinschalige woonwijk, kasteelpark De Cloese.





Aangekomen bij de Keppelbrug, ga je hier rechts de brug over en gelijk weer linksaf om aan de rechteroever van de Berkel 1,4 km door te wandelen tot bij wandelknooppunt M53 aan de Goorseweg bij de entree van stad Lochem, waarbij je net voor Lochem over het terrein Stijgoord c.q. Marke Lochem wandelt.

Ter plaatse van terrein Stijgoord was in het verleden het openluchtzwembad van Lochem gelegen. In 2019 is dit terrein heringericht tot het beknopte natuurgebied Marke Lochem.
De Stichting Marke Lochem is een burgerinitiatief voor natuur- en landschapsbeheer.
Het natuurgebied is omsloten door 2 klaphekjes. Op het naastgelegen terrein wordt een kantoren- en bedrijventerrein ingericht.

Buiten het gebied De Marke zie je aan je linkerhand aan de Berkel botenhuis ’t Anker van de Berkelzomp De Ente gelegen, waarmee prachtige vaartochten kunnen worden gemaakt.

 


Aangekomen aan de Goorseweg tegenover de fabriek van Friesland Campina, ga je linksaf en wandelt over de brug van de Berkel, Graaf Ottoweg, waar je bij de volgende rotonde met aan de overkant Albert Heijn rechtsaf wandelt, Prins Bernhardweg.

Na het statige pand van Thoma makelaars aan je rechterhand, tegenover Jumbo, bij wandelknooppunt M76, ga je rechtsaf, Noorderbleek, om weer bij de Berkel aan te komen.

In het parkje is een replica van een watermolen gebouwd. Bij de entree van de Berkel is een prachtige vistrap aangelegd en een informatiezuil te vinden.

Via een wijde fiets-/voetbrug steek je de Berkel over naar de overzijde waar je linksaf gaat en over het voetpad langs de Berkel verder wandelt.

Aan je rechterhand zie je het gemeentehuis van Lochem gelegen. De panden hier liggen tussen Berkel en Twentekanaal in.




Je wandelt door tot aan de volgende brug aan de Haalmansweg. Aan je rechterzijde zie je een kleinschalige woonwijk (in aanbouw) met er achter de Aldi gelegen, met daarachter het Twentekanaal.

Hier laten we de Berkel achter ons en gaan linksaf over de brug Lochem verder in.
Wandelroute 9, Lochem – Almen zal vanaf hier verder gaan langs de Berkel.

Aan het eind van de Haalmansweg ga je linksaf, Tramstraat met de kerktoren van Lochem in je vizier.
Het is praktisch om alvast de straat over te steken om aan de rechterzijde te wandelen.

Aangekomen bij de volgende splitsing met zijwegen ga je rechtsaf, eigenlijk schuin rechtdoor, de Walderstraat in (met het pand van Seesing Flex uitzendbureau rechts en groentezaak Het Volle Pond links). Je bereikt hier het centrum van stad Lochem met haar wallen en bleken.

Lochem heeft stadsrechten sinds 1233, vele voorzieningen, maar ademt de sfeer van een dorp uit en oogt qua grootte evenzo.



Na de gracht ga je gelijk rechtsaf en houdt ook rechts aan om over de Westerwal verder te lopen met de gracht aan je rechterhand. In de bocht heb je zicht op het aan de overzijde gelegen Bleekhuisje (of pesthuisje genaamd), een schilderachtig vakwerkhuisje uit de 17e eeuw met omliggende kruidentuin De Bleike.

Mocht je het bleekhuisje en de kruidentuin van dichtbij willen zien, dan moet je eerst even aan de andere zijde er naar toe lopen (tussen pand van Seesing Flex, appartementen en de gracht door).


Na de bocht van Westerwal zie je op een gegeven moment aan je linkerhand de joodse synagoge gelegen.

Bij de volgende kruising, op de hoek met aan je linkerhand eetsalon Anderz ga je linksaf, Blauwe Torenstraat en loopt door tot aan het eind (T-splitsing met Walderstraat). 
Je gaat rechtsaf, en komt uit op de Markt met hobbelige keien. Je loopt de Markt over tot aan de grote Gudulakerk (wandelknooppunt M86).

Op woensdagochtend is er weekmarkt op de Markt.


Aan je rechterzijde zie je eerst het Stadshuus, het cultureel en ontmoetingscentrum – de huiskamer van Lochem (voormalig gemeentehuis), met daarna het oude historische stadshuis.

In het stadhuis, de voormalige trouwzaal, is de VVV van Lochem gevestigd. Begin 2021 is de VVV getransformeerd tot een modern inspiratiepunt waar je middels visuele en interactieve middelen kennis en inspiratie kunt opdoen van de gemeente Lochem en omgeving.

Het pleintje achter de kerk en voor het oude stadhuis is De Kleine Markt en herbergt een diversiteit aan restaurantjes en terrassen.

















Vanaf de Markt loop je links het straatje tussen fotograaf Hans Makkink en restaurant Kawop in, de Bagijnestraat. Dit straatje komt uiteindelijk iets verderop aan het einde van de Markt weer uit en biedt een prachtig aangezicht met aan de linkerzijde een huizenrij met leibomen ervoor en aan de rechterzijde authentieke achterzijden van panden.

Aan het eind vind je aan je rechterhand op de hoek Bagijnestraat en Markt Semmelink koffie en theeschenkerij, wie in de top van koffiezaken staat vermeld. 





Vervolgens loop je rechts om de achterzijde van de grote Gudulakerk en gaat gelijk links, ’t Ei.

Je loopt rechtdoor. Kijk bij de splitsingen met de andere straatjes eens om je heen naar de mooie in- en doorkijkjes en de authentieke huizen in de binnenstad.

’t Ei loopt op een gegeven moment over in de Tuinstraat, waarna je aan het eind uitkomt op een grote kruising met de Oosterwal en daarvoor de Graaf Ottoweg (links op de hoek zorgcentrum Gudula en verder aan de Oosterwal aan je rechterhand de Lochemse Schouwburg).

Je steekt de Graaf Ottoweg over en loopt door over de Kastanjelaan met statige huizen aan beide zijden. Je verlaat hier het centrum van Lochem om richting de wijk Berkeloord te wandelen, een villawijk met geschiedenis.


Mocht je meer van het centrum willen zien, kun je uiteraard een extra rondje maken. Het centrum is compact, dus eenvoudig zelf een route te vinden en weer aan te sluiten aan de Graaf Ottoweg / Kastanjelaan.



Aan het eind van de Kastanjelaan, op de kruising met de Nieuweweg links en rechts (links op de hoek de katholieke kerk) en rechtdoor de woonwijk Stiggoor, sla je rechtsaf de Nieuweweg op. Vervolgens ga je de eerste weg links, Haitsma Mulierlaan, een luxe villawijk.

Na de eerste bocht blijf je rechts aanhouden bij de vijvers, Marinus Naefflaan. Je wandelt door met aan je linkerhand de grote vijver met schuin links aan de overkant van de vijver de prachtige villa van hotel - B&B De Vijverhof met torentje en aan je rechterhand een hertenkampje. Hier blijf je vervolgens links aan houden op de splitsing Marinus Naefflaan en de J.A. Staringweg. Op de splitsing in de driehoek staat een beeld van dichter Staring.





Voor de volgende bocht in de Marinus Naefflaan sla je na huisnummer 24 rechtsaf een paadje in (bordje doodlopend, maar voor wandelaars niet) en wandelt hier door.

Op de hoek van dit paadje stond vroeger hotel Berkeloord. De palen van de toegangspoort tot het hotel zijn bewaard gebleven. Een informatiebord doet je herinneren aan.

Dit paadje wordt op een gegeven moment een laantje (perkamentslaantje) tussen prachtige bomen door met aan je rechterhand zicht op de Lochemse Enk en de Lochemse berg en aan je linkerhand op een gegeven moment zicht op de Berkel. Je komt uit aan de Keppellaan bij de Keppelbrug tegenover kasteel de Cloese waar je eerder in deze route ook liep.

Je steekt de Keppellaan over en wandelt door het bospad (ondanks de bordjes privéterrein, geen recreatieterrein, is het wandelpad wel toegankelijk) richting de woonhuizen (wandelknooppunt M57 en vervolgens M61).
Bij het 1e pad naar rechts (M61) sla je af en wandelt langs de akkerrand. Het paadje slingert iets en komt uit aan de Zwiepseweg (wandelknooppunt M35).

Je steekt de Zwiepseweg schuin over (wandelknooppunt M35) en wandelt door over de Hoge Enk (zandweg) met aan je linkerhand camping Erve Harkink gelegen.
Bij de volgende kruising, knooppunt M17 sla je linksaf om vervolgens op een splitsing van 4 paden het pad schuin rechts te nemen midden door het akkerland van de Enk richting de Lochemse berg.


Het is vanaf hier even goed op de routebeschrijving c.q. gps kijken aangezien de diversiteit aan bospaadjes in het volgende gedeelte van de uitgestippelde route je anders snel hiervan afleidt en we hier een gedeelte geen knooppuntnummers volgen.

 

Aan de rand van de bebossing aangekomen, loop je rechtdoor het bos in, blijft het pad volgen en bij de volgende splitsing met pad naar rechts, hou je links aan.
Je loopt door tot de volgende splitsing. Hier ga je rechtsaf, waarna je vervolgens links aan houdt (de splitsing van 3 paden aan je rechterhand negeer je).
Aan het eind van dit pad kom je uit bij de Belvedère.

De Belvedère bovenop de Lochemse berg was in het verleden een uitzichttoren. Maar door de hoge bomen is het, ondanks een verhoging die er al eens heeft plaatsgevonden, een uitzichttoren zonder uitzicht geworden. Maar de bekendheid van de toren is er niet minder om geworden en de markering uitzichttoren blijft op de kaarten vermeld staan.




Neem aan de rechterkant van de toren het pad schuin rechts stijl naar beneden (volg de paarse routepijl). Bij de eerstvolgende splitsing ga je gelijk scherp links (je wandelt dus niet rechts door naar beneden richting het witte hek bij wandelknooppunt M52).

Vervolgens ga je bij de volgende kruising rechtsaf, negeert 2x een pad aan je linkerhand en loopt door tot een splitsing aan de rand van het bos en akkerrand. Hier sla je linksaf en bij wandelknooppunt M23 ga je weer rechtsaf.
Je blijft het pad volgen en bij knooppunt M44 ga je nog rechtdoor, maar vervolgens gelijk linksaf tussen 2 akkers door.
Aan je rechterhand is hier de Witte Wievenkuil gelegen in het bos.

Je volgt hier de paarse routepijltjes. Bij de volgende kruising ga je weer linksaf om vervolgens bij het eerste pad naar rechts hier af te slaan.

Bij de volgende kruising, waar de paarse route rechtsaf gaat, wandel je daarentegen linksaf en gelijk weer rechts. Je neemt het 2e pad naar links en vervolgens bij de volgende kruising rechts, waarna gelijk weer links met de bocht mee en wandelt rechtdoor. 

Bij een splitsing aangekomen ga je rechtsaf en wandelt nu een stuk rechtdoor tot aan wandelknooppunt M19. Hier ga je nog een klein stukje door en bij knooppunt M51 ga je rechtsaf, de Hangzolder. Dit pad van ruim 1 km tussen de akkerlanden door met aan je linkerhand zicht op Zwiep loop je af tot aan de Zwiepseweg.


Aan de Zwiepseweg ga je linksaf en nu moet je nog ongeveer 750 meter langs de verharde weg lopen om bij je eindpunt bij restaurant De Witte Wieven weer terug te komen.

In de bocht in de Zwiepseweg zie je aan je rechterhand een kapelletje staan, het Zwieps LokaalDit gebouwtje is te huur als zaaltje en daarmee de kleinste vergaderlocatie van Lochem.

Na de bocht heb je aan je rechterhand de Zwiepse molen gelegen, waarna je vervolgens terug bent bij de Witte Wieven en deze rondwandeling eindigt. Een rondwandeling vol diversiteit. Hopelijk zijn jullie lezers en wandelaars net zo enthousiast als ik ben.




 



06 mei 2021

Berkel route 7: Borculo - Zwiep

Route 7 gaat verder langs de Berkel vanuit Borculo richting Lochem, in deze route tot Zwiep.

Deze rondwandeling gaat vanuit Borculo richting Elbrinksvonder, waar route 6 ook langs kwam en van daaruit door richting stuw Beekvliet en Zwiep.
Vanaf landhuis De Heest bij Zwiep wandel je terug door de landerijen van het Zwiepse Broek naar landgoed Beekvliet, daar een stukje langs de rivier de Slinge en vervolgens door buurtschap Heure terug richting Borculo.


Dit is een wat langere route, 16 km. Inkorten is beperkt mogelijk tot 13,5 km door het startpunt te wijzigen dichter bij Elbrinksvonder en langs de Berkel tussen stuw Beekvliet en de Heest Zwiep de linkeroever te bewandelen, waardoor je daar een stukje rondom de Heest inkort.


De verschillen in het bewandelen van de rechter- of linkeroever worden hieronder ook beschreven en zijn op de kaart ingetekend. Het gpx-bestand geeft de route aan tot aan de brug bij de Wengersteeg Zwiep na de Heest.


Opgemerkt moet worden dat het waterschap Rijn en IJssel momenteel bezig is met een planontwerp voor herinrichting van het gedeelte Borculo – Lochem langs de Berkel, waarbij er nagenoeg zeker veranderingen zullen zijn in de schouwpaden, waardoor een aanpassing op deze route mogelijk noodzakelijk zal zijn.


Langs de Berkel gaat deze route voornamelijk over het schouwpad, over gras-/zandpad.
Deze ondergrond blijft op grote delen van de route. Door de landerijen wandel je soms ook over verharde wegen.


De combinatie van 2 rivieren, landgoederen, landerijen, vergezichten, rust en kleine stukjes bos maken deze route in zijn geheel tot een prachtige wandeling.

Ik heb deze route begin maart gelopen op een zonnige dag.

 

Afstand: ± 16 km

GPX-route: Klik hier om te downloaden

PDF routebeschrijving, inclusief kaart: Klik hier om te downloaden

 

Start- en eindpunt:

Centrum Borculo, botenhuis de Zompeloze van de Jappe aan de Graaf Wichmanstraat.


Rondom het botenhuis in de woonwijk kun je parkeren. Eventueel kun je verderop in het centrum van Borculo parkeren, bijvoorbeeld bij de winkels rondom De Lichtenhorst en dan via de Lochemseweg naar de Berkel wandelen.

Desgewenst kun je zelfs nog aan de Berkel bij stuw Elbrinksvonder parkeren (adres Elbrinksvonder via Heure), maar dit is beperkte plek op het platteland en doodlopende landweg. Zodoende heb ik ervoor gekozen om het botenhuis van de Zompeloze als start- en eindpunt te markeren voor deze route.




Vanaf wandelknooppunt I34 aan de Graaf Wichmanstraat bij de Zompeloze in Borculo loop je aan de rechterzijde van de stadsBerkel de woonwijk Het Elbrink in. Je blijft het voetpad volledig aan de rechterzijde volgen tot aan wandelknooppunt I45 aan de Berkel, waarbij je doorloopt tot wandelknooppunt I64 bij het authentieke bruggetje Elbrinksvonder.


Je steekt het bruggetje en de stuw over naar rechts en gaat vervolgens linksaf om aan de rechterzijde van de Berkel verder te lopen.

Je wandelt 2 km langs de Berkel en komt uit bij stuw Beekvliet waar op deze plek van links de rivier de (Groenlose) Slinge samenkomt met de Berkel en uitstroomt in de Berkel.
Informatiezuilen maken je wat wegwijs.



Ik heb vervolgens verder gewandeld aan de rechterzijde van de Berkel. Links is evt. ook mogelijk. Dan sla je eerder, voor landhuis de Heest af, aangezien het gedeelte voor het landhuis in verband met privacy niet openbaar toegankelijk is. Toen ik deze route heb gelopen waren wel aan beide zijden vanaf stuw Beekvliet de houten hekken/slagbomen gesloten, maar ik kon er wel langs. Het is 4 km wandelen om uiteindelijk aan de Wengersteeg nabij Zwiep en landhuis de Heest uit te komen.

Daarnaast was eveneens het grote hek aan het eind voor de brug aan de Wengersteeg gesloten, maar ik kon er wel eenvoudig overheen of tussendoor klimmen.


Navraag bij het waterschap Rijn en IJssel over de toegankelijkheid van de schouwpaden levert informatie op dat de paden in principe toegankelijk zijn, maar dat het onderhoudspaden zijn en niet als zodanig als wandelpaden ingericht. Hekken zijn bedoeld om auto’s tegen te houden.

Voor nadere informatie zie de website van het waterschap. Daarnaast hou ik deze ook in de gaten en zal indien noodzakelijk zo spoedig mogelijk na evt. veranderingen bezien wat dit voor deze beschreven route inhoudt.



De Berkel vormt over deze afstand tussen Beekvliet en Zwiep grotendeels een slingerende grens tussen de gemeente Berkelland (Borculo/Geesteren) en de gemeente Lochem (Barchem/Lochem). De rechterzijde is voornamelijk Berkelland en de linkerzijde van de Berkel voornamelijk Lochem.

Je wandelt wisselend op c.q. onder maaiveldniveau over het schouwpad. Het is een schitterend natuurlijk gedeelte omgeven door rust. 


Als je langs de linkerkant van de Berkel loopt, sla je voor landhuis De Heest, bij een doorlaatstuw van een beek, de Visserij richting de Berkel, linksaf en loopt langs een bomenrij. Aan het eind bij een wit hek ga je linksaf richting wandelknooppunt W89, welke hieronder verder wordt beschreven.

Aan je rechterzijde zie je landhuis De Heest liggen.

Hiermee verkort je de route ongeveer 2 km.



Heb je aan de rechterkant van de Berkel gelopen en ben je bij de brug aan de Wengersteeg aangekomen, dan steek je links de brug over (Jan Esselinkbrug) en je gaat gelijk rechts het schouwpad van de Berkel weer op, waarna gelijk weer links het bospaadje in (zie bordje landgoed Nettelhorst), wandelknooppunt W91.


In de volgende route, nr. 8 doe ik Zwiep, de Lochemse berg en Lochem aan.


In tegenstelling tot de paaltjes met wandelroutemarkeringen die aan de linkerkant het weiland in gaan, loop je rechts het grindpad tussen de bomen op. Voor je zie je landhuis De Heest met een prachtige authentieke witte ophaalbrug. Bij het eerste pad naar rechts sla je af om wederom tussen een bomenrij, met aan de linkerkant grasland en de rechterkant bouwland door te lopen.

Aan je rechterzijde heb je een prachtig uitzicht op de Zwiepse molen.










Bij de eerste splitsing pad naar links ga je af en wandelt langs een recreatiewoning.

Laat je niet afleiden door een bordje eigen terrein/geen toegang, dit geldt namelijk alleen voor het erf van de woning.

Aan het eind uitgekomen heb je links weer zicht op De Heest. Je gaat rechtsaf en loopt door, bij een wit hek verder rechtdoor tot wandelknooppunt W89. Hier ga je linksaf.


Mocht je de linkerzijde van de Berkel hebben gelopen en voor de Heest afgeslagen zoals hierboven beschreven, dan kom je hier uit bij het witte hek en vervolg je deze route, eerst richting wandelknooppunt W89.



Je wandelt eerst een klein stukje over asfalt. Aan het eind, wat tevens doodlopend is, ga je rechts en loopt langs de sloot verder. Volg het bordje met de groene voetstappijl van de wandelroute Poort van Lochem. Je hebt prachtig uitzicht over de landerijen van het Zwiepse Broek.

Het eerste pad rechts sla je af door een hele smalle doorgang tussen 2 paaltjes door. Je loopt over een smal paadje tussen een bomenrij door. Aan het einde van dit pad is wederom een hele smalle doorgang tussen 2 paaltjes, waarna het zand-/graspad wat breder wordt.



Het pad slingert tussen wat hoger gelegen landbouwgronden en landerijen door met een prachtig uitzicht op boerderijen, de Zwiepse Molen en de Lochemse berg.
Blijf het zandpad volgen tot wandelknooppunt W88 aan de Hofmanssteeg.



Je wandelt nog een klein stukje door langs de boerderij en gaat links verder, blijft Hofmanssteeg.
Aan het einde bij de T-splitsing aangekomen ga je rechts, ’t Overlaar.
Je wandelt nu een tijd over verharde weg met mooie landelijke uitzichten.


Bij de volgende splitsing ga je links en houdt vervolgens links aan, Hazelberg.
Bij de volgende kruising tref je bij de boerderij aan je linkerhand een leuk stalletje aan, de boeren smaakkast, waar allerlei heerlijke producten te verkrijgen zijn. Het geld kun je eenvoudig in een geldkistje doen.


Je steekt de kruising met links Schuppert en rechts Zwiepse Horstweg over en wandelt door. 



Bij de volgende T-splitsing (of eigenlijk een splitsing met een pad/weg naar links, de oorspronkelijke weg Hazelberg slingert rechts door) zie je aan je rechterhand om de bocht een grote gele lijst die een kijk het landschap in symboliseert.



Je wandelt linksaf, het pad met 2 betonnen stroken als een tegelpad gescheiden door een grasstrook op (Schuppert). De linkerberm doet aan als een soort verhoogde wal. Aan het eind bij een bocht sla je rechtsaf, een smal geasfalteerd paadje op die linksaf doorloopt met een sloot aan je rechterhand.


Je komt uit aan de rivier de (Groenlose) Slinge. Iets verderop aan je linkerhand zie je stuw Beekvliet waar je eerder in deze route langs kwam, schuin rechts voor je zie je landhuis Beekvliet liggen. Je slaat rechtsaf en wandelt tot aan de brug boven langs door, over fietspad langs de Slinge.











Bij de brug aangekomen, wandelknooppunt W92 ga je linksaf over de brug, waarna je voor het landhuis rechtsaf slaat en verder wandelt. Het pad buigt naar links af en je wandelt een bospartij in met een zijtak van de Slinge, waar het pad langs slingert, dus letterlijk slingeren langs de Slinge.



Je blijft het pad naar rechts volgen en loopt vervolgens tussen een aantal boerderijen door, waar het zandpad ondertussen is overgegaan in geasfalteerde straat. Dit gehele landschap behoort tot landgoed Beekvliet.


Aangekomen op een splitsing, na boerderij Avink, bij wandelknooppunt I89, waar de boerderijen strak aan de weg staan, ga je linksaf, buurtschap Heure heet het hier, met een straat met dezelfde naam.

Aan je rechterhand zie je op een gegeven moment de dikste (geregistreerde) iep van Nederland, de Fladderiep genaamd. Aan je linkerhand een mooie rij met knotwilgen. Een mooi stukje landschap hier.


Bij de eerstvolgende weg naar links sla je af, Elbrinksvonder. Aan het eind van deze weg zie je de authentieke houten brug en stuw Elbrinksvonder waar deze Berkelwandeling feitelijk begon.



Als je gestart bent bij de Zompenloze in Borculo, ga je al voor het bruggetje rechts door een hekje het parkje in richting de woonwijk en het Patronaat.

Je volgt de weg / het voetpad door de woonwijk Het Elbrink terug naar je eindpunt, wandelknooppunt I34 bij de Zompeloze aan de Graaf Wichmanstraat in Borculo.


Als je gestart bent bij stuw Elbrinksvonder loop je door tot over het bruggetje, wandelknooppunt I64 en ben je aan het eind van de route aangekomen.



Updates

Het aankomende jaar ben ik van plan om de routes opnieuw te gaan wandelen en zullen de routebeschrijvingen en deze weblog geüpdatet worden. ...