24 oktober 2022

Berkel Route 10: Boevinkbrug Dochteren - Almen Besselinkstuw (inclusief landgoed de Velhorst en de Ehze)


Afstand: 11,7 km


Start- en eindpunt:

Klein Dochteren (Lochem), Berkel bij de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg. 

Bij de brug is een kleine parkeerplaats.

Navigatieadres (dichtstbijzijnde huisnummer): Dochterenseweg 33, 7241 TD Lochem.

 

Informatie

Route 10 gaat verder langs de Berkel bij de Boevinkbrug in de buurtschap Klein Dochteren waar je met route 9 de Berkel verliet. Aan de noordzijde van de Berkel is een kleine parkeerplaats langs de weg gelegen. Tevens is hier een picknickbank en een informatiepaneel over de Berkel te vinden.

Vanaf de brug wandel je via het authentieke witte (ophaal)bruggetje bij landgoed de Velhorst naar de Spitholterbrug en langs een vervolgens mooi meanderend gedeelte van de Berkel door graasland aan de westzijde van het dorp Almen tot aan stuw Besselink bij Domein Groot Besselink. 

Hier steek je de Berkel over en wandelt via de andere zijde naar en door het dorp Almen. Van hieruit wandel je naar landgoed de Ehze en terug naar het witte bruggetje aan de Berkel bij de Velhorst, waarna je via het landgoed, langs het landhuis tussen de landerijen door weer terug wandelt richting de Berkel en de Boevinkbrug naar het einde van deze rondwandeling.

 

Langs de Berkel gaat deze route nagenoeg volledig over het schouwpad, over graspad.

In het kleine dorp Almen wandel je door de bebouwde kom, langs museum STAAL, hotel De Hoofdige Boer met prachtige theetuin om vervolgens door een bosgebied en landerijen verder te wandelen. 

Rondom de landgoederen tref je uiteraard veel rododendrons aan en eromheen is het ook voornamelijk zandpad. Een landelijke route dus, met ook nog eens diverse horeca en een museum in het dorp Almen voor uitgebreide pauzemogelijkheden, waardoor deze route ook nog eens zeer divers is. 

Doordat ik zelf regelmatig hier wandel, zijn er foto's uit diverse seizoenen opgenomen.


GPX: hier te downloaden

PDF routebeschrijving: hier te downloaden




Routebeschrijving
 

1.  Je begint je wandeling vanaf de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg (wandelknooppunt T35).
Het maakt feitelijk niet uit of je aan de linker of rechterzijde van de Berkel gaat wandelen.
Zelf heb ik aan de rechterzijde gewandeld.
Je volgt dit schouwpad tot aan het witte (ophaal)bruggetje bij De Velhorst (iets voorbij wandelknooppunt T32).





2.  Je steekt het bruggetje over en wandelt aan de linker zijde (wandelknooppunt T25) van de Berkel verder tot aan de Spitholterbrug (wandelknooppunt F34).

    (Landgoed De Velhorst wordt op de terugweg van de route aangedaan).




3.  Je steekt hier de weg / brug over en wandelt aan de zelfde zijde verder langs de Berkel.
Van voorjaar tot herfst zie je aan de overkant tegen de bosrand aan het Berkelbeeld van Die Badende staan.

Je wandelt hier door grasland in een wijds gedeelte en de Berkel aan je rechterhand maakt een aantal meanderende bochten. Je krijgt hier vervolgens over de Berkel heen zicht op het dorp Almen.




4.  Op een gegeven moment ga je door een klaphekje verder. Dit stukje land is particulier eigendom van landgoed ’t Have, maar opengesteld voor vrij wandelen.

    Je wandelt door tot aan wandelknooppunt P64 bij stuw Besselink.


     Bij stuw Besselink vind je een schuil-/picknickhuisje en informatiepanelen over de Berkel.


     Tegenover ligt camping Domein Groot Besselink. Een luxe terrein met royale kampeerplekken en bijzondere accommodaties omgeven door rust en pal aan de Berkel gelegen.





5.  Je steekt het stuw over (wandelknooppunt P85 en gaat rechtsaf weer terug langs de andere zijde van de Berkel richting het dorp Almen.


6.  Op een gegeven moment kom je bij een klaphekje. Hier ga je door en je loopt linksaf het dorp in. 

     Als je door het klaphekje komt zie je rechts zwembad en kanoverhuur De Berkel.






7.  Je wandelt door tot in het dorp bij de kerk tot aan wandelknooppunt F81.


Op de splitsing in het dorp vind je het kleine dorpsplein voor de kerk met een petanque-baan, bankjes en aan de overzijde museum STAAL (STAring in Almen).
In dit museum tref je de geschiedenis van de vroegere dichter en de familie Staring. Tevens zijn er wisselende exposities. Een bezoekje meer dan waard.







8.  In het dorp ga je rechtsaf. Aan je rechterhand tref je Landhotel De Hoofdige Boer. Van oudsher een begrip in de regio met aan de overzijde van de straat een mooie theetuin en terras.




9.  Tegenover Hotel De Hoofdige Boer ga je linksaf, Staringweg en in de eerste bocht hou je rechts aan, Blauwedijk.




10. Bij wandelknooppunt P86 blijf je rechts aanhouden en wandel je een stukje door een bospartij en om een waterpartij (Het Elger) totdat je bij een akkerrand aankomt.


Dit is tevens een stuk route van ‘t Almens Ommetje (gemarkeerde wandelroute van 4,5 km). Langs het pad vindt je diverse informatiepanelen met historische info over Almen en het gebied.




 11. Bij de akkerrand ga je linksaf tot aan de weg de Bakkersteeg.

 

12. Je steekt deze straat over en wandelt door het hekje met het bordje ‘Opengesteld Landgoed de Almense Mölle’ het weiland in om hier door het veld het wandelpad te vervolgen.




13. Op een gegeven moment loop je weer een klein stukje door een bospartij en kom je uit aan de doorgaande weg de Ehzerallee.


14. Hier ga je linksaf en wandelt over de voetpadstrook tussen de bomen door in de berm langs de weg tot aan de volgende splitsing.




15. Bij de splitsing aangekomen ga je linksaf. Je bevindt je nu op landgoed De Ehze en even verderop zie je voor je landhuis / buitenplaats De Ehze liggen.


16. Voor de poort van het landhuis hou je links aan en wandelt door totdat je de eerste mogelijkheid hebt om aan je rechterhand het parkbos van het landgoed in te wandelen, tussen de rododendrons door.




17. Je gaat rechts de bospartij in en wandelt richting de gracht, waar je links aan houdt en de waterloop aan je rechterhand blijft volgen totdat je de bospartij weer uitloopt en je uitkomt tegenover Landhotel Ehzerwold aan de Ehzerallee.


Ehzerwold was vroeger, van 1911 tot 1993 een verpleeghuis, het P.W. Janssen ziekenhuis.
Maar tegenwoordig omvat het een hotel, restaurant, conferentiecentrum, trouwlocatie en villapark Ehzerbrug.






18. Bij Ehzerwold sla je rechtaf en bij de volgende splitsing ga je linksaf, tevens Ehzerallee.


19. Bij de hierna volgende splitsing hou je rechts aan en je volgt het pad tussen de weilanden door weer richting de Berkel en het witte ophaalbruggetje tot aan wandelknooppunt T32 waar we aan het begin van de route ook langs liepen.






20. Je steekt (wederom) het bruggetje over, maar houdt vervolgens links aan om landgoed De Velhorst op te lopen.

    Aan je linkerhand zie je vervolgens een prachtig wit theehuisje behorende bij het landhuis van de Velhorst.






21. Je blijft het pad volgen tot wandelknooppunt T24 en gaat hier linksaf en direct weer rechtsaf (het paadje waar de diverse gemarkeerde wandelroutes ook naartoe wijzen en waar het bordje verboden voor fietsen staat).




Zou je voordat je dit pad inloopt, iets doorlopen dan zou je aan je linkerhand de boomgaard, moes- en siertuin behorende bij het landgoed aantreffen. Deze tuin is wekelijks op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.

 

Vanaf dit prachtige pad tussen bomen door heb je een zicht op een weiland achter een boerderij behorende bij het landhuis.


22. Aan het eind van het pad ga je linksaf (wandelknooppunt T82).
Links zie je vervolgens twee mooie authentieke hooibergen en aan je rechterhand zie je de varkentjes (Bonte Bentheimer Buiten varkens) van de Vrienden van Velhorst
scharrelen.



 

Ga je na de hooibergen het pad links in, dan wandel je langs de mooie oude boerderijwoning met rood-zwarte vensters en een oude waterput in de voortuin. In het weiland lopen schapen en/of koeien, kippen.

Rechts tref je de boomgaard, moes- en siertuin, zoals hierboven ook beschreven.

 

Wil je meer over de Velhorst weten, of meer van het landgoed zien en kun je nog wel wat meer wandelkilometers aan, lees dan mijn gastschrijversartikel welke ik geschreven heb voor REiSREPORT: De schoonheid en magie van Landgoed Velhorst.

Je kunt er bij wandelknooppunt T24 en/of T82 voor kiezen om je route iets groter te maken.















23. Na dit pad en de varkenweide zie je aan je linkerhand de oprijlaan van het statige landhuis, daterend uit 1819.

    Hier ga je vervolgens rechtsaf. Je blijft het pad volgen.



24. Vanaf dit pad heb je op een gegeven moment aan je linkerhand weer zicht op de Berkel en in de landerijen is het in het een gele zee van koolzaadplanten en in de zomer staat het vol met zonnebloemen en diverse andere wilde bloemen.




Na ongeveer 1 km kom je weer uit aan de Dochterensweg bij de Boevinkbrug, wandelknooppunt F61.

25. Je gaat linksaf, steekt de brug over de Berkel over en je hebt deze wandelroute voltooid. Je bent terug bij het beginpunt van deze wandelroute.



21 januari 2022

Berkel Route 9: Lochem - Boevinkbrug Dochteren


Route 9 gaat verder langs de Berkel vanuit Lochem aan de Haalmansweg bij de Haalmansbrug, waar route 8 eindigde. Je wandelt hier westelijk Lochem uit via de wijk Molengronden richting Dochteren – Almen.


In deze route wandelen we tot aan de Boevinkbrug aan de Dochterenseweg, Lochem, buurtschap Klein Dochteren.

Van daaruit wandelen we terug door de landerijen via de Dochterenseweg, rondom landhuis De Boekhorst, en via de Lageweg, Klein Dochterense Schooldijk, Klokkendijk en Kijksteeg naar de Koedijk de bebouwde kom van Lochem weer in. Om vervolgens via de wijk Molengronden, langs de Veengoot en de Nieuwe Beek terug te wandelen naar de Haalmansbrug.


Afstand: 13,5 km

GPX-route: Klik hier om te downloaden

PDF routebeschrijving, inclusief kaart: Klik hier om te downloaden




Start- en eindpunt:

Lochem, Berkel bij de Haalmansbrug aan de Haalmansweg.

Parkeren, òf aan de Haalmansweg bij ondernemershuis De Sibbe, Haalmansweg 42, òf aan de Hanzeweg bij de Aldi, Hanzeweg 17.


Langs de Berkel gaat deze route nagenoeg volledig over het schouwpad, over graspad.

In Lochem moet je er rekening mee houden dat je aan de Larenseweg deze even moet oversteken om vervolgens in de wijk Molengronden onder het Berkelviaductje van de N346 door te moeten om buiten de bebouwde van Lochem verder te wandelen langs de Berkel tussen de weilanden door.

Bij hoog water kan het zijn dat het viaductje onder water staat en daardoor niet toegankelijk is. Dan is dit gedeelte van de route niet te lopen en moet je omlopen via de Larenseweg, langs het Twentekanaal, Kanaaldijk, om een eind verder weer verder te kunnen wandelen langs de Berkel (zie zwarte lijn op de kaart).

Daarnaast moet je er te allen tijde rekening mee houden dat de begaanbaarheid heel seizoensafhankelijk kan zijn. Bij nat weer kan het ook erg drassig zijn en in het voorjaar / zomer kan het gras en overige begroeiing (o.a. bereklauw) erg hoog staan. Er wordt af en toe gemaaid, maar minimaal. De schouwpaden zijn in beheer bij het waterschap Rijn en IJssel, maar het blijven schouwpaden die toegankelijk zijn om te wandelen, maar hoeven in de hoedanigheid van schouwpaden niet als wandelpaden te worden onderhouden.


Je komt in deze route langs het trekpontje over de Berkel naar het Staringkoepeltje.

Vanaf de Boevinkbrug terug naar Lochem wandel je wisselend over asfaltweg, zandwegen en zandpaden, door een stuk bospartij van landgoed De Boekhorst en in de wijk Molengronden in de bebouwde kom van Lochem over voetpaden terug naar het beginpunt bij de Haalmansbrug in Lochem. 


Ik heb deze route, in verschillende gedeeltes, regelmatig in meerdere seizoenen gelopen. Recentelijk heb ik de gehele route gelopen in december op een zonnige winterochtend na een behoorlijke vorst in een bevroren rijpwit landschap.



De wandelroute

Je begint je wandeling vanaf de Haalmansbrug aan de Haalmansweg te Lochem, waar je westelijk naar beneden aan de rechterzijde van de Berkel wandelt. Je volgt dit schouwpad.
Zowel links als rechts van de Berkel vind je bedrijventerreinen.


Aan het einde kom je aan bij de Larenseweg. Je moet hier schuin rechts oversteken en gelijk links het fietspad oplopen, over de brug over de Berkel, waarna je rechts aanhoudt, het fietspad de wijk Molengronden in en gelijk rechts na de brug weer naar beneden loopt naar de Berkel.


Met de Berkel vervolgens aan je rechterzijde wandel je verder Lochem uit.

Bij het volgende bruggetje, waar de Berkel en links de Veengoot elkaar kruisen, hou je na het bruggetje rechts aan om vervolgens onder het viaductje van de N347 door ‘te kruipen’ de bebouwde kom van Lochem uit.

Bij hoog water is dit gedeelte helaas niet toegankelijk en zal je een andere route moeten kiezen. Vanaf de Larenseweg richting Twentekanaal / Hanzeweg (R) – Kanaaldijk (L) en daar links langs het kanaal verder (zie zwarte lijn op de kaart) om later weer bij de Berkel aan te kunnen sluiten.



Je wandelt vervolgens een kleine 4 km langs de Berkel tot aan de Boevinkbrug.

De linkerzijde is volledig akkerland met ertussen boerderijen. De weilanden liggen soms iets verhoogd. De rechterzijde van de Berkel bevat bos en struikgewas en tot aan de Staringkoepel onbebouwd. Onderweg kom je langs een klein stuw.


 


1 km voor de Boevinkbrug vind je aan de overzijde van de Berkel het Staringkoepeltje. Via een trekpontje kun je naar de overkant waar op een kleine verhoging de idyllische koepel is gelegen.

De Staringkoepel is in beheer bij Natuurmonumenten en is de voormalige theekoepel van de jongste dochter van de beroemde dichter A.C.W. Staring.

Binnen is een kleine tentoonstelling over het verleden van de theekoepel.

Vanaf de bovenverdieping heb je een prachtig weids uitzicht over de Berkel, de landerijen en zicht op landhuis De Boekhorst, waar je later in deze route ook langs wandelt.



Na het Staringkoepeltje is het nog 1 km langs de Berkel wandelen tot aan de Boevinkbrug.

Volg eenvoudig het pad.




 

Aangekomen bij de Boevinkbrug (wandelknooppunt F61) ga je linksaf, de Dochterenseweg op.

Hier verlaten we de Berkel. De volgende route gaat hier weer verder langs de Berkel richting Almen. In deze route gaan we hier over het platteland terug naar Lochem.

Je wandelt een klein stukje over asfalt (600 m), maar dit is niet storend, het is een mooi stuk weg met aan de rechterzijde het bosgebied van Landgoed De Velhorst.

In de volgende etappe doen we het landgoed aan in de route.






Aangekomen bij een kruising van de Dochterenseweg met de Lageweg, steek je de weg over en wandelt verder over een zandpad tussen een laan bomen door (opengesteld wandelpad van landgoed). Je blijft het pad volgen.


Na Het Riethuis wandel je een bospartij van het landgoed in, houdt links aan en je komt uiteindelijk uit bij de poort van landhuis De Boekhorst aan je linkerhand.

Je gaat hier rechtsaf.


 


Landhuis De Boekhorst is de voormalige woning van Winand Staring, broer van Constantia, de dochter van Staring die de Staringkoepel bewoonde.

Je wandelt verder over de toegangsweg naar het landhuis naar de poort uitkomende aan de Boekhorstlaan. 

Aan het eind ga je linksaf en wandelt weer een gedeelte over asfaltweg tot aan de Lageweg tussen diverse luxe woningen door. Aan je linkerzijde is Boerderij Erve De Boekhorst (luxe vakantieappartementen en B&B Aan de Boekhorst gelegen.

Uitkomend aan de Lageweg heb je recht voor je zicht over de weilanden op de Staringkoepel.
Vanaf deze zijde ook weer even een idyllisch beeld.


Aangekomen bij de Lageweg ga je rechtsaf en wandelt 700 meter over asfalt tot aan een splitsing van de Lageweg en de Kijksteeg. In de bocht van de weg, waar de Lageweg links over gaat in de Kijksteeg, hou je rechts aan en wandelt door over zandpad, vervolg Lageweg.


Na de woning aan je linkerhand, bij de volgende splitsing/bocht, ga je linksaf, zandpad Klein Dochterense Schooldijk en wandelt tussen de weilanden door tot de volgende splitsing met de Grote Klokke links en rechts de doorloop van de Klein Dochterense Schooldijk.

Hier ga je linksaf, de Grote Klokke, waar het zandpad gelijk rechts verder gaat. Je wandelt hier over het erf van een boerderij, dus hou daar rekening mee. Aan het begin zit rechts aan een boom een klein bordje Eigen weg gespijkerd, maar het pad is geen verboden toegang.


Aan het eind kom je uit op een dubbele splitsing Klokkendijk / Verlengde Albert Hahnweg in een bospartij. Beiden zijn zandwegen. Je gaat het eerste pad links, de Klokkendijk, rechts langs een weiland.


Na een kleine 200 meter kom je een drietal paaltjes tegen met bordjes Eigen weg, maar ook hier geldt weer, geen verboden toegang en dan is het volgens richtlijnen toegestaan het pad te bewandelen. Het is ook slechts 150 meter pad langs akkerland wandelen om uit te komen bij een splitsing / bocht Kelhoutsweg (rechts) en doorloop Klokkendijk.

Je houdt hier links aan (rechtdoor), waar de Klokkendijk doorloopt als asfaltweg.
Je vervolgt de weg tot aan het eind bij de splitsing met de Kijksteeg.


Aangekomen bij de Kijksteeg ga je rechtsaf en wandelt door tot aan een splitsing met een bankje en erna een tunneltje onder de rondweg Lochem door (kleine 800 meter). Na het tunneltje wandel je verder de bebouwde kom van Lochem in.
Het is hier een mooie binnenkomst tussen een laan eikenbomen door.



Voor nog een kleine afwisseling kun je direct na het skatepark wat je aan je linkerhand ziet een bospartij inwandelen en doorwandelen, waarin een fitpad (Fitpad De Elze) is aangelegd met diverse hindernissen.

De Elze is een sportterrein voor diverse verenigingen. De toegangsweg is De Elzelaan (eerste weg links vanaf de Koedijk).

Aan het eind van dit fitpad met links voetbalvereniging Sportclub Lochem, recht tegenover een pannakooi en het terrein van de korfbalvereniging, ga je rechtsaf en wandelt het pad in direct rechts van het clubgebouw van ’t Overschotje, waarna je linksaf verder wandelt met aan je rechterhand de Barchemse Veengoot langs de wijk De Molengronden.


Je wandelt door over het grindpad langs de Veengoot tot aan het eerstvolgende bruggetje.

Daar ga je rechtsaf over het bruggetje en gelijk weer rechtsaf langs de Torenmolenlaan en de Nieuwe Beek. Bij de volgende bocht van de Torenmolenlaan naar de Korenmolenweg wandel je rechtdoor over het voetpad langs de Nieuwe Beek door de woonwijk. Je blijft deze volgen, ook bij de volgende kruising. In de eerstvolgende bocht van de Torenmolenlaan, na de mosterdgele huizen aan de andere kant van de beek aan je rechterhand, houd je rechts aan, je blijft het voetpad en de beek volgen en steekt hier de kruisende Koedijk over en verlaat de wijk De Molengronden.


Je blijft de beek volgen en wandelt over het voetpad achter de over dwars staande huizenrijen van de Dillenburg aan je rechterhand met de beek aan je linkerhand.


Na zo’n 400 meter zie je aan je linkerhand een bruggetje. Hier ga je overheen en steekt de volgende straat, de Graanweg met aan je rechterhand een appartementencomplex over en wandelt door een smal struinpaadje naar de Koedijk.

Bij de Koedijk aangekomen ga je rechtsaf en aan het eind steek je schuin de Larenseweg over, de Haalmansweg op en ben je aangekomen aan het einde van deze wandelroute.

 

Al met al is het een variabele route geworden, met graspad, zandpad, stukjes geasfalteerde wegen, en naast de Berkel toch ook nog langs beken in de bebouwde kom van Lochem. In het landelijke plattelandsdeel is er toch ook variatie met zandpaden en bospartijen. Uiteraard zijn de Staringkoepel met het trekpontje en het landhuis De Boekhorst de hoogtepunten. Het geheel is een landelijke rustige route. Horeca is er onderweg niet, maar met een rugtas vol lekkers is het heerlijk picknicken onderweg, bankjes zijn er zeker wel te vinden onderweg.

 

De volgende route gaat verder vanaf de Boevinkbrug. Langs de Berkel naar Almen tot aan stuw Besselink en terug via het dorp Almen, over landgoed de Ehze en landgoed de Velhorst.


Updates

Het aankomende jaar ben ik van plan om de routes opnieuw te gaan wandelen en zullen de routebeschrijvingen en deze weblog geüpdatet worden. ...